Gezonde darmen zorgen voor een gezonde Brain
Gezonde darmen zorgen voor een gezonde Brain
De connectie tussen je darmen en je hersenen
Inmiddels is al bekend dat er een directe connectie is tussen de darmen en de hersenen. Dit fascineert mij enorm en raakt er ook niet over uit geleerd. Het staat wetenschappelijk nog in de kinderschoenen maar ondertussen wordt er al zoveel kennis verzameld dat je er niet omheen kunt.
Ook hier trek ik uit mijn eigen onderzoeken mijn eigen conclusie:
Gezonde darmen zorgen voor een gezonde brain.
Dr David Perlmutter zegt in zijn boek
“The power of Gut Microbes to heal and protect your Brain- for life
Door meer artsen te volgen en hun bevindingen te bestuderen kan ik de linken leggen tussen darm en hersenen. In mijn praktijk neem ik dit ook mee want het is cruciaal om helderheid te krijgen in jou gezondheid. Je gaat zelf de puzzel hiermee compleet maken. Is het niet facinerend!
Hieronder een wetenschappelijke publicatie. Ze zijn nog heel voorzichtig, maar ja…we weten waarom😊
PUB MED Studie: In de afgelopen tien jaar is duidelijk geworden dat het darmmicrobioom een belangrijke rol speelt bij het reguleren van hersenprocessen en gedrag. Voeding is een van de belangrijkste factoren die de samenstelling van het darmmicrobioom beïnvloeden gedurende het hele leven. Het is echter nog maar recent dat er aandacht is voor de vraag of en hoe voeding het brein kan beïnvloeden via veranderingen in het microbioom. Er zijn verschillende manieren ontdekt waarop de darmen met de hersenen communiceren, zoals via stoffen die door bacteriën worden geproduceerd, het immuunsysteem, zenuwbanen en stofwisseling. Sommige van deze processen kunnen door voeding worden beïnvloed.
Dierstudies hebben laten zien dat voedingsinterventies de communicatie tussen darmen en hersenen kunnen veranderen, wat helpt om te begrijpen hoe voeding hierin een rol speelt. Deze review vat de huidige wetenschappelijke kennis samen over de relatie tussen voeding, het microbioom en gedrag of hersenprocessen. Er wordt ook besproken hoe gevoelig mensen kunnen zijn voor dieetveranderingen en hoe het microbioom een bemiddelende rol kan spelen in het effect van voeding op de hersengezondheid. Er is speciale aandacht voor het gebruik van dieetbenaderingen en de noodzaak van meer onderzoek bij mensen. Hoewel er veelbelovende resultaten zijn, is er meer bewijs nodig, vooral bij klinische studies, om op feiten gebaseerde aanbevelingen te doen voor voedingsstrategieën die gericht zijn op het microbioom om de hersen- en mentale gezondheid te verbeteren.
Diet and the Microbiota-Gut-Brain Axis: Sowing the Seeds of Good Mental Health
Kirsten Berding 1 , Klara Vlckova 1 , Wolfgang Marx 2 , Harriet Schellekens 1 3 , Catherine Stanton 1 4 , Gerard Clarke 1 5 , Felice Jacka 2 6 7 8 , Timothy G Dinan 1 5 , John F Cryan 1 3
Affiliations
- PMID: 33693453
- PMCID: PMC8321864
- DOI: 10.1093/advances/nmaa181
Abstract
Over the past decade, the gut microbiota has emerged as a key component in regulating brain processes and behavior. Diet is one of the major factors involved in shaping the gut microbiota composition across the lifespan. However, whether and how diet can affect the brain via its effects on the microbiota is only now beginning to receive attention. Several mechanisms for gut-to-brain communication have been identified, including microbial metabolites, immune, neuronal, and metabolic pathways, some of which could be prone to dietary modulation. Animal studies investigating the potential of nutritional interventions on the microbiota-gut-brain axis have led to advancements in our understanding of the role of diet in this bidirectional communication. In this review, we summarize the current state of the literature triangulating diet, microbiota, and host behavior/brain processes and discuss potential underlying mechanisms. Additionally, determinants of the responsiveness to a dietary intervention and evidence for the microbiota as an underlying modulator of the effect of diet on brain health are outlined. In particular, we emphasize the understudied use of whole-dietary approaches in this endeavor and the need for greater evidence from clinical populations. While promising results are reported, additional data, specifically from clinical cohorts, are required to provide evidence-based recommendations for the development of microbiota-targeted, whole-dietary strategies to improve brain and mental health.
Keywords: behavior; brain; diet; gut–brain axis; mechanisms; mental health; microbiota; nutrition.
© The Author(s) 2021. Published by Oxford University Press on behalf of the American Society for Nutrition.